CRAIG DOUGLAS – ONLY SIXTEEN

We gaan u in het volgende verhaal even meenemen op een nostalgische trip naar zo’n 50 à 60 jaar terug in de tijd. We noteren eind jaren ’50 en begin jaren ’60 toen de Engelse popzanger Craig Douglas de ene na de andere song uitbracht op single. Nochtans kon de in 1941 als Terence Perkins in Newport op het Isle Of Wight geboren artiest maar één keer een nummer 1-plaatsje veroveren in de hitlijsten van het Verenigde Koninkrijk.

Dat overkwam hem in 1959 toen hij op 18-jarige leeftijd de song “Only Sixteen” van Sam Cooke coverde en er in Engeland meer exemplaren van verkocht dan de Amerikaanse songschrijver en vertolker van het originele nummer. Vooraleer hij zijn eerste stappen in de muziekbusiness zette, was Terence Perkins een melkboer, een soort Engelse versie van onze ‘Polle Pap’ Paul Michiels dus. Tijdens zijn melkrondes was hij toen al altijd aan het zingen en een manager kon hem overtuigen om platen op te nemen en zijn artiestennaam te wijzigen naar Craig Douglas.

De Britse teenagers waren helemaal gek van deze zingende tiener. In 1959 werd hij uitgeroepen tot de beste nieuwe zanger in Engeland en hij nam acht covers op van voormalige hits uit Amerika. Dat waren zijn versies van o.a. “A Teenager In Love” van ‘Dion And The Belmonts’, “Pretty Blue Eyes” van Steve Lawrence, “When My Little Girl Is Smiling” van ‘The Drifters’, “Dream Lover” van Bobby Darin en “Oh Lonesome Me” van Don Gibson.

Negen van zijn als single uitgebrachte liedjes zijn uiteindelijk in de Britse top 40-hitlijsten beland. Zijn laatste hitsingle was “Town Crier” die in december 1962 uitkwam toen hij nog maar net 21 jaar was geworden. Het waren de Beatles uit Liverpool die de fakkel toen al van hem hadden overgenomen. Tot de dag van vandaag blijft de nu 77-jarige Craig Douglas verder optreden op cruiseschepen en in nachtclubs, zij het al zittend in een rolstoel wegens ernstige problemen met zijn benen.

Het om heruitgaven van oldies gekende Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ heeft nu de liedjes van Craig Douglas verzameld op een mono opgenomen dubbelalbum dat naar zijn grootste hit “Only Sixteen” werd vernoemd. In totaal krijgen we 35 nummers aangeboden, waaronder natuurlijk al zijn single-hits, maar ook enkele liedjes die nooit commercieel op plaat werden uitgebracht. De nostalgici onder onze lezers weten nu dus al wel wat hen te doen staat: dit unieke ‘collector’s item’ aanschaffen.

(valsam)

 

Track Listing
1. SITTIN' IN A TREE HOUSE
2. NOTHIN' SHAKIN'
3. ARE YOU REALLY MINE?
4. COME SOFTLY TO ME
5. A TEENAGER IN LOVE
6. BATTLE OF NEW ORLEANS
7. DREAM LOVER
8. ONLY SIXTEEN
9. MY FIRST LOVE AFFAIR
10. THE RIDDLE OF LOVE
11. PRETTY BLUE EYES
12. SANDY
13. WHAT DO YOU WANT?
14. HEART OF A TEENAGE GIRL
15. COME BE MY LOVE
16. OF LOVE
17. OH! WHAT A DAY
18. WHERE'S THE GIRL (I Never Met)
19. MY HOUR OF LOVE
20. THE GIRL NEXT DOOR
21. A HUNDRED POUNDS OF CLAY
22. TIME
23. AFTER ALL
24. NO GREATER LOVE
25. ANOTHER YOU
26. A CHANGE OF HEART
27. WHEN MY LITTLE GIRL IS SMILING
28. RING-A-DING
29. A PAINTED SMILE
30. OUR FAVORITE MELODIES
31. RAINBOWS
32. OH LONESOME ME
33. PLEASE DON'T TAKE MY HEART
34. TOWN CRIER
35. I'D BE SMILING NOW

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video